inici

REFERÈNCIA

Malé i Pegueroles, Jordi (1997), «Un editor d'Ausiàs March poc conegut: Carles Riba», Revista de Catalunya, 123, pp. 92-203.

FITXA COMPLETA

Tipus de referència:Article de revista / Publicació periòdica
Secció:La poesia d'Ausiàs March
Apartat:Estudi
Autor/s:Malé i Pegueroles, Jordi
Any de publicació:1997
Títol d'article:Un editor d'Ausiàs March poc conegut: Carles Riba
Revista / Publicació periòdica:Revista de Catalunya
Volum:123
Pàgina d'inici:92
Altres pàgines:203
Descriptor/s:Carles Riba | Edició | March | poesia contemporània | Riba | valoració

RESUM

Referència a l'edició de 1948 dels Cants d'amor d'Ausiàs March. Volum infoli, d'escàs tiratge i nul·la difusió, amb huit gravats d'Eudard Chimot i acurada per Carles Riba (Barcelona, Josep Janés Editor, 1948, volum 3 de la sèrie "Poesías del mundo".

L'origen d'aquesta edició es deu al retorn de Carles Riba de l'exili i l'interés que mostrava per dues figures clau de la cultura catalana: Llull i March, aquest darrer com a inspirador dels poetes del segle d'Or castellà. Riba parteix del text de l'edició crítica d'Amadeu Pagès, corregeix alguns errors, millora la puntuació i fa un intent d'actualització ortogràfica sense perdre de vista l'arcaisme dels versos marquians. L'únic comentari d'aqeusta edició el va fer Aramon i Serra en la seua obra L'edició de textos medievals, tampoc s'hi dedica massa atenció a aquesta edició en repertoris bibliogràfics posteriors.

Gràcies a Riba es millora el text de Pagès en algunes lectures, per exemple poeisa 23, vers 21 "basta", qu8e és assumida en edicions posteriors com la de Bohigas. A més discrepa d'algunes variants, regularitza grafies ambigües, millora la puntuació eliminant les comes de les oracions copulatives. Pel que fa a la tria de poesies, Riba prefereix centrar-se en els Cants d'amor que havien agrupat els editors cinccentistes (LM).

Ajuda:
X