inici

REFERÈNCIA

Turró, Jaume (1996), «El mite de Caldesa: Corella al Jardinet d'orats», Atalaya, Révue Française d'Études Médiévales Hispaniques, 7, pp. 103-116.

FITXA COMPLETA

Tipus de referència:Article de revista / Publicació periòdica
Secció:Les obres de Joan Rois de Corella
Apartat:Estudi
Autor/s:Turró, Jaume
Any de publicació:1996
Títol d'article:El mite de Caldesa: Corella al Jardinet d'orats
Revista / Publicació periòdica:Atalaya, Révue Française d'Études Médiévales Hispaniques
Volum:7
Pàgina d'inici:103
Altres pàgines:116
Descriptor/s:atribucions | ecdòtica | manuscrits | obra poètica | prosa profana | Roís de Corella, Joan

RESUM

Caldesa, creació col·lectiva del públic de Corella; aquest hauria fet aparèixer el nom a la 'Tragèdia' o al maldit «Si·l ferro calt». El 'Debat amb Caldesa' és una obra d'imitació. Caldesa present al ms. BN ital. 590, fol. 80r. Connexions amb la cort del príncep de Viana i amb els Urrea (veg. també 'BBAHLM' 12.1/223). [BBAHLM]

 

'Expressaré aquí la sospita que la creació de Caldesa es deu en bona part al públic de Corella. Aquest darrer hauria escrit la Tragèdia el 1458, i també el maldit “Si·l ferro calt refreda la mà casta” (Obres XXI, 415-16); i probablement en la rúbrica de la Tragèdia va batejar l'autor del crim amb el nom de Caldesa, com testimonia JO. Després, entre el públic va obtenir tant d'èxit que Caldesa esdevingué personatge literari col·lectiu, i degueren ésser també els lectors qui van relacionar-hi el maldit, com a M, on s'hi afegeix el títol “De mossèn Corella per Caldesa”. El Debat amb Caldesa seria una mostra d'aquesta apropiació; proposaré que no l'escriví Corella. (...) hi ha motius per pensar si Corella amb aquest petit canvi va voler desentendre's del personatge de Caldesa” (p. 104). L'autor desatribueix de Corella tres peces: el Debat ab Caldesa, les Lletres a Yolant Durleda [d'Urrea], i la Requesta d'amor, de la qual indica el caràcter bàsicament de prosa també epistolar. Aquestes peces haurien estat escrites per Joan Moreno, Bernat Fenollar o altres escriptors del grup.

Ajuda:
X